Overweegt u investeren in energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? U kunt daarbij aanspraak maken op fiscale voordelen. De lijst met de voor deze voordelen kwalificerende bedrijfsmiddelen is bekend gemaakt voor investeringen in 2018.

Ook in 2018 ligger er voor u kansen op het vlak van de Energie Investeringsaftrek (EIA), op het vlak van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en op het vlak van de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VA-Mil).

Wat houdt de EIA in?

Op grond van de EIA kunnen ondernemingen het fiscale resultaat verlagen wanneer zij investeren in energie efficiënte bedrijfsmiddelen. In totaal mag 54,5% (2017: 55%) van de kosten van de energie-investering in mindering worden gebracht op het fiscale resultaat.

Wat houdt de MIA en VA-Mil in?

Via de MIA kunnen ondernemingen het fiscale resultaat verlagen wanneer zij investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van het soort bedrijfsmiddel mag een onderneming tot maximaal 36% van de kosten van de milieu-investering in mindering brengen op het fiscale resultaat. Met de VA-Mil kunnen ondernemers 75% van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert het fiscale resultaat, waardoor bedrijven in het betreffende jaar minder belasting betalen. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Wijzigingen Energielijst

In de Energielijst 2018 zijn de investeringen opgenomen die in 2018 in aanmerking komen voor de EIA. Enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van de lijst voor 2017 zijn:

  • Facilitering opslag van energie: In de lijst voor 2018 is voor investeringen ten behoeve van het balanceren van energie in de energie-infrastructuur een viertal specifieke bedrijfsmiddelen en een generieke code opgenomen. Dit betreft de opslag van elektriciteit in batterijen, toepassingen op het gebied van power-to-gas, toepassingen op het gebied van power-to-heat, en smart grids.
  • Warmtepompen: Voor warmtepompen in bedrijfsgebouwen worden de eisen aangescherpt in lijn met de technische ontwikkelingen. Daarnaast wordt een aftopping toegevoegd voor de warmtepomp en het bijbehorende verwarmingsnet.
  • LED-verlichting: De omschrijving voor LED-verlichting anders dan met LED-buizen wordt vanaf komend jaar alleen nog beschikbaar voor toepassing in of bij bestaande bedrijfsgebouwen. Daarnaast wordt de minimaal vereiste lichtstroom voor deze buizen verhoogd naar 130 lumen per Watt.
  • Energieprestatie: De energieprestatie van het bedrijfsgebouw moet door het pakket van energie-investeringen vanaf 1 januari 2018 voldoen aan minimaal label B en met minimaal drie labels zijn verbeterd. Hierdoor komen alleen nog investeringen in bedrijfsgebouwen met een label G tot en met D voor EIA in aanmerking. Daarnaast wordt aan de omschrijving een aftopping toegevoegd.
  • Luchtgordijnen: er is een omschrijving toegevoegd met betrekking tot de vervanging van bestaande luchtgordijnen door energiezuinige luchtgordijnen om te komen tot het verminderen van het warmteverlies via openstaande deuren in winkelpanden.
  • Schepen: Vanaf 2018 kunnen ook investeringen die leiden tot energiebesparing bij de zeevaart generiek voor de EIA worden aangemeld wanneer het een schip betreft dat onder Nederlandse vlag vaart, voor zover geen gebruik wordt gemaakt van de zogenoemde tonnageregeling. Daardoor wordt energiebesparing bij deze schepen bevorderd, bijvoorbeeld door toepassing van een energiebesparende rompconstructie of door de toepassing van energiezuinige scheepsschroeven of scheepsmotoren.

Wijzigingen Milieulijst

In de Milieulijst 2018 zijn de investeringen opgenomen die in 2018 in aanmerking komen voor de MIA/VA-Mil. Ten opzichte van 2017 zijn er 11 bedrijfsmiddelen geschrapt en zijn er 23 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de Milieulijst 2018 toegevoegd. Enkele voorbeelden van nieuwe bedrijfsmiddelen zijn:

  • De Milieulijst 2018 is zo opgesteld dat investeringen die bijdragen aan de circulaire economie, mits deze investeringen verder gaan dan wat gangbaar is, in aanmerking komen voor MIA/VA-Mil. Hiertoe zijn voor de Milieulijst 2018 de criteria van verschillende bedrijfsmiddelen met doelvoorschrift verruimd. De mogelijkheden voor het verwaarden van reststromen zijn vergroot en refurbishment is expliciet opgenomen.
  • Nieuw op de Milieulijst is het thema Carbon2Chem: het inzetten van CO2 als grondstof in de chemische industrie. Er zijn drie nieuwe bedrijfsmiddelen opgenomen, die dit moeten ondersteunen.
  • Nieuw op de milieulijst is een depolymerisatie-installatie voor polyesterafval, als zijnde een techniek om bij lagere temperaturen polyesterafval af te breken tot de oorspronkelijke bouwstenen (de monomeren) en het aldus mogelijk te maken vervuiling uit de kringloop te halen.
  • Er zijn bedrijfsmiddelen opgenomen voor herwinnen van grondstoffen uit afgassen, voor apparatuur om etiketten in fruit te laseren, voor luierrecycling en voor inzamelapparatuur om recycling te verbeteren.
  • Om de inzet van recyclaat te bevorderen, zijn op de Milieulijst 2018 bedrijfsmiddelen opgenomen met een groot aandeel gerecycled content (gerecycled materiaal). Het bedrijfsmiddel voor duurzaam tapijt bleek dermate succesvol, dat de eis van minimaal gerecycled content wordt aangescherpt van 50% naar 60%.
  • Nieuw op de Milieulijst 2018 is verder de volautomatische fusten- of kistenreiniger met gesloten wassysteem.
  • Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, vooral in stedelijke gebieden, is een NOx-reductiesysteem voor een voertuig toegevoegd om bestaande voertuigen schoner te maken.
  • In de lijst is een transporttrailer met halogeenvrije koelinstallatie opgenomen, om het vervangen van oude koeltrailers met een hoog Global Warming Potential (GWP) te ondersteunen.
  • Er is een lithium houdende accu voor vaartuigen op de Milieulijst 2018 opgenomen vanwege ontwikkelingen in het elektrisch varen.
  • In de lijst wordt nu onderscheid gemaakt tussen een aardgasvulpunt voor vaartuigen en een aardgasvulpunt voor voertuigen, omdat het gebruik van vulpunten bij vaar- en voertuigen in de praktijk verschilt. Voor beide situaties gelden aparte eisen.
  • Er zijn vier nieuwe bedrijfsmiddelen opgenomen op de Milieulijst 2018 om CO2 af te vangen en/of te gebruiken. Drie bedrijfsmiddelen zijn gericht op het afscheiden, transporteren en nuttig toepassen van CO2 uit industriële rookgassen. Een vierde bedrijfsmiddel komt in aanmerking voor MIA/VA-Mil als gebruik wordt gemaakt van duurzame energie ter vervanging van een proces op basis van fossiele grondstoffen. Te denken valt aan elektrolyse van water tot waterstof als grondstof voor basischemicaliën voor de chemische industrie.

Nog gebruik maken van de milieulijst 2017? 

Het kan goed zijn dat het voor u voordeliger is om gebruik te maken van de lijst(en) 2017 boven de lijst(en) 2018. Bedenk daarbij dat het moment van investeren bepalend is voor het moment waarop aanspraak ontstaat op de EIA, MIA en/of VA-Mil.

Iets voor u?

Overweegt u te investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen neemt u dan contact op met de specialisten van AC Adviseurs. Het team van AC Adviseurs adviseert u graag over de te nemen stappen om in aanmerking te komen voor dit voordeel.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief