Als adviesorganisatie horen wij ze vaak: misverstanden over subsidies. Er bestaan veel vooroordelen over subsidies waardoor organisaties mooie kansen mislopen. Een goede reden voor ons de veelvoorkomende misverstanden eens op een rijtje te zetten en deze uit de wereld te helpen!

1. “In mijn branche zijn geen subsidiemogelijkheden”

Organisaties hebben vaak het idee dat zij niet in aanmerking komen voor subsidie omdat zij zich niet bezig houden met baanbrekende innovatie of non-profit activiteiten. Dit is echter een misverstand: In vrijwel elke branche zijn subsidiemogelijkheden, bestaande uit veel meer thema’s dan alleen innovatie of non-profit activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor investeringen in CO2-reductie, scholing en arbeidsmarkt of het optimaliseren van uw interne organisatie.

2. “Een subsidie is gratis geld voor mijn bedrijf!”

Alhoewel een subsidie zeker een financieel steuntje in de rug biedt, is het zeker geen gratis geld! Het doel van een subsidie is om een ondernemers te stimuleren bij de uitvoering van een project. Er dient echter wel een tegenprestatie te worden geleverd, bijvoorbeeld in de vorm van investeringen, productontwikkeling, verduurzaming of het creëren van werkgelegenheid. U zult daarom achteraf moeten kunnen laten zien wat u met het geld hebt gedaan.

3. “Mijn accountant zoekt het wel uit”

Het is zeer waarschijnlijk dat uw accountant bekend is met subsidies. Het is echter niet zijn/haar core activiteit. Om op de hoogte te blijven van de actuele subsidies en te sparren over mogelijkheden voor uw onderneming is een gespecialiseerd adviesbureau daarom een betere optie.

4. “Mijn onderneming is te klein voor het verkrijgen van subsidies”

Een veelvoorkomend misverstand is dat mkb-ondernemingen in de veronderstelling zijn dat zij niet groot genoeg zijn om aanspraak te maken op subsidies. Dit is echter een groot misverstand; er bestaan veel regionale en lokale subsidieregelingen die juist in het leven zijn geroepen om mkb’ers te kunnen ondersteunen.

5. “Zodra mijn subsidie is toegezegd, is de buit binnen!”

Een positief besluit op een subsidieaanvraag is een mooi moment: De subsidieverstrekker heeft besloten om geld te investeren in uw project. Dit betekent echter nog niet dat het geld meteen van u is. Gedurende de uitvoering van een project dient er een projectadministratie worden bijgehouden, om achteraf aan te tonen dat u de subsidie daadwerkelijk hebt verdiend. Hebt u geen tijd voor het bijhouden van de administratie? Hiermee kunnen wij u helpen!

Wat nu?

Herkent u uzelf in de hiervoor geschetste misverstanden, maar bent u toch benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem gerust eens contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek!

 

 

 

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief