Het kabinet stimuleert bedrijven de komende 2 jaar om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De BIK zal zijn gericht op nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen, waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020.
Contouren BIK
Het Kabinet heeft de contouren van de BIK bekend gemaakt. De doelstelling van de BIK is het stimuleren en naar voren halen van investeringen van bedrijven tijdens de economische crisis die een gevolg is van het coronavirus. De BIK vormt een tijdelijke aanvulling op reeds bestaande meer specifieke stimuleringsmaatregelen zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen (VAMIL).
Het voorstel van het kabinet is om de BIK vorm te geven als een afdrachtvermindering op de loonheffing. Voorgesteld zal worden de hoogte van de BIK te bepalen aan de hand van een staffel. Omdat de BIK is gekoppeld aan de loonheffing kunnen bedrijven de korting alleen kunnen innen als zij voldoende werknemers (loonsom) in dienst hebben om de investeringskorting via de loonheffing te verzilveren.
Er wordt van uitgegaan dat de regeling niet langer nodig is voor investeringen die na 31 december 2022 worden gedaan. Daarna zal het budget gebruikt worden voor een regeling met een soortgelijk doelbereik (het verlagen van werkgeverskosten).
Voorwaarden
Het kabinet wil aan de BIK de volgende voorwaarden verbinden:
Meer weten?
De BIK is nog onderwerp van stevige discussies met het Parlement. De regeling staat daarmee nadrukkelijk nog niet vast. Wilt u meer weten of op de hoogte gehouden worden over de regeling in relatie tot uw investeringsvoornemens, neem dan contact op met het team van AC Adviseurs!