Om de klimaatdoelen te halen is het noodzakelijk om onder andere de CO2-uitstoot in de mobiliteitssector terug te dringen. Hierbij wordt naast elektrisch vervoer ook een rol voor waterstof voorzien. Voor de investeringen in de benodigde infrastructuur en voertuigen is er een nieuwe subsidieregeling in de maak. Meer weten over deze subsidie? Lees dan gauw verder!

Verduurzaming van de mobiliteitssector wordt tegengewerkt door de kip-ei situatie
Naast de uitrol van elektrische voertuigen en bijbehorende laadinfrastructuur wordt er ook een rol voorzien voor voertuigen aangedreven door waterstof. Met name in het zwaar wegtransport en lange afstandsvervoer wordt een belangrijke rol voor waterstof voorzien. Echter wordt opschaling nog immer tegengewerkt door onder andere de kip-ei situatie: exploitanten van waterstof tankstations hebben te weinig zekerheid over voldoende afname en ondernemers die mogelijk willen investeren in waterstof aangedreven voertuigen kunnen geen gebruik maken van een dekkend netwerk om te kunnen tanken.

De nieuwe subsidieregeling heeft als doel deze situatie te doorbreken
Deze regeling genaamd SWiM (Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit) heeft als doel projecten te ondersteunen waarin geïnvesteerd wordt in zowel tankinfrastructuur voor waterstof als in waterstof aangedreven voertuigen. Hierbij wordt als voorwaarde gesteld dat de voertuigen waarvoor subsidie wordt aangevraagd goed zijn voor minstens 30% van de capaciteit van het tankstation. Zo heeft de exploitant van het tankstation de zekerheid dat er afname van waterstof plaatsvindt. Als gevolg loopt de ontwikkeling van tankinfrastructuur hand in hand met investeringen in voertuigen om zo belemmeringen bij het in gebruik nemen van waterstofvoertuigen weg te nemen.

Per project tot maximaal €5 miljoen subsidie, aanvragen middels een tendersystematiek
Binnen de regeling is het mogelijk om 40% van de investeringskosten in een tankstation en tot 80% van de meerkosten van de voertuigen gesubsidieerd te krijgen. Voor het tankstation bedraagt de maximale subsidie €2 miljoen, terwijl voor de voertuigen maximaal €3 miljoen subsidie kan worden aangevraagd. De subsidie zal een zogeheten tenderregeling betreffen, waarbij de projecten met de hoogste scores subsidie ontvangen. Projecten die zich richten op stedelijke knooppunten krijgen hierbij voorrang. Scores worden bepaald aan de hand van onder andere kosteneffectiviteit van zowel tankstation als voertuigen, fase van de vergunningsaanvraag, aantal vulpunten en de mate waarin de capaciteit van het tankstation kan worden opgeschaald.

Aankondiging en openstelling verwacht in Q1 2024
De regeling betreft nog een concept versie die op korte termijn wordt bekendgemaakt voor een internetconsultatie. Het is dan mogelijk om te reageren op de concept versie van de regeling, zodat de regeling mogelijk nog kan worden aangepast om goed aan te sluiten op de behoeften vanuit de markt. De definitieve versie van de regeling wordt verwacht aan het begin van 2024, waarna de regeling van 5 maart tot en met 16 april wordt opengesteld.

Benieuwd naar de mogelijkheden of meer weten?
Bent u benieuwd of deze nieuwe regeling voor u kansen biedt of wilt u meer weten over de regeling en de bijbehorende voorwaarden? Neem dan vooral contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden!

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief