Deze week is de Nationale Klimaatweek en staat in het teken van bewustwording over klimaatverandering. Ook dient deze ter inspiratie om je in te zetten voor een beter klimaat. Meer weten over deze week? Lees verder!

Wat is de Nationale Klimaatweek?
De Nationale Klimaatweek is een initiatief van het ministerie van Economische Zake en Klimaat. Deze week dient om burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat. Veel Nederlanders zijn al goed bezig voor het klimaat, maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken klimaatdoelen te halen. Deze week dient dus vooral ter inspiratie om je meer in te zetten voor het klimaat en concrete tips te geven om uw CO2-uitstoot te beperken.

Ook rapporteert de overheid over de stand van zaken omtrent de klimaatdoelen
Dit doet de overheid door het uitbrengen van de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en door de Klimaatnota. Hierin wordt in feite de voortgang van het klimaatbeleid en de effecten hiervan op de CO2-uitstoot gerapporteerd. Goed nieuws is dat voor de eerste keer het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 in zicht komt. Wel moet het huidige klimaatbeleid hiervoor voortvarend worden uitgevoerd. Volgens het PBL komt de verwachte emissiereductie in 2030 uit op circa 46-57% ten opzichte van 1990. Bovendien kunnen de maatregelen die nog niet in deze inschatting zijn verwerkt nog eens 4 procentpunt extra reductie opleveren. In 2022 was er nog sprake van 41-52% reductie.

Hoe nu verder?
Belangrijke voorwaarde is dus dat de uitwerking en uitvoering van het beleid doorgang vindt. Het demissionair kabinet blijft hieraan werken en het is de hoop dat het nieuwe kabinet dit ook gaat doen. Ook zal in 2024 op basis van de Klimaatwet de eerste herziening van het Klimaatplan plaatsvinden. Deze zal ingaan op de strategie naar klimaatneutraliteit in 2050 en de concrete hoofdlijnen schetsen voor het klimaatbeleid in de periode 2025-2035.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de Nationale Klimaatweek of wat u zelf kunt doen om uw steentje bij te dragen om klimaatverandering tegen te gaan? Kijk eens op de website van de Nationale Klimaatweek: https://nkw2023.nl/. Wilt u met uw organisatie stappen zetten op het gebied van duurzaamheid maar weet u niet goed waar te beginnen? Neem dan vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief